Αφιέρωμα στην εξέγερση του 1973

Λίγες μέρες έμειναν! Πριν μας πέσει ο Ουρανός στο κεφάλι και μας την πει στα ίσια το φάντασμα του Νοστράδαμου για αυτο την Πέμπτη 17 Νοέμβρη από τις 18:00 μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα δείτε το επετειακό πρόγραμμα με αφορμή την 38η επέτειο του πολυτεχνείου.

Στις 18:00 το απόγευμα η ταινία Η Δίκη της Χούντας – Κορυδαλλός 1975

Πρόκειται για μια ταινία ντοκιμαντέρ η οποία αναφέρεται στην δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του 1967.
Προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά.
Ο σκηνοθέτης ενδιάμεσα απ’ τις σκηνές της δίκης παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που φανερώνουν πως φτάσαμε στην Χούντα του 1967 (μεταξικό καθεστώς, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, δίκη Μπελλογιάννη, δολοφονία Λαμπράκη κ.ά.).
Από τον φακό περνάνε σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου όπως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη και πολλοί άλλοι.
Πρόκειται για ένα πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ που παραχωρεί στην κρίση του θεατή πρωτογενές ιστορικό υλικό προς μελέτη.
Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Θεοδόση Θεοδοσόπουλο. Η μουσική είναι του Γιώργου Γιαννουλάτου με βασική ερμηνεύτρια την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Κυκλοφόρησε το 1981.

Στις 19:40 το απόγευμα ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου. Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη

Η ιστορία της αντίστασης των φοιτητών στην δικτατορία της 21ης Απριλίου με βάση έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και πενήντα μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων που είχαν υιοθετήσει δυναμικές μορφές πάλης εναντίον της χούντας, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Το ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής ξεκινά από την 21 Απριλίου του 67 όταν, σε ένα παιχνίδι της ιστορίας, οι φοιτητές έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο της Αθήνας και κορυφώνεται εφτά χρόνια αργότερα με την εξέγερση των φοιτητών στον ίδιο χώρο.

Στα πρώτα πέτρινα χρόνια της χούντας, όταν ο Στυλιανός Παττακός απαγορεύει ακόμη και την μίνι-φούστα, η μοναδική μορφή αντίστασης είναι κάποιες προκηρύξεις που δεν έχουν παρά πολύ μικρή απήχηση. Έτσι αρκετές οργανώσεις καταφεύγουν σε βομβιστικές ενέργειες. Στο πρώτο επεισόδιο περιγράφεται το κλίμα της εποχής, τα βασανιστήρια της δικτατορίας και μιλούν αντισταστιακοί και καλλιτέχνες, πρώην μέλη του ΡΦ, της Δημοκρατικής Άμυνας, της οργάνωσης «20η Οκτώβρη», καθώς και της ομάδας «Άρης» που προσπάθησε να δυναμιτίσει την αμερικανική πρεσβεία. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα νέο φοιτητικό κίνημα ξεκινά στα Πανεπιστήμια που κορυφώνεται με την κατάληψη της Νομικής τον Νοέμβριο του ’73 και το οποίο αλλάζει τους σχεδιασμούς των παράνομων οργανώσεων.

υσ. Κατά πολλούς το καλύτερο ντοκιμαντέρ για το θέμα

Στις 22:00 το βράδυ εικοσάλεπτο πέρασμα από τους εορτασμούς του 1975 και του 1981

– Εορτασμός της δεύτερης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
16/11/1975 – 17/11/1975
Περιγραφή
Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Περιήγηση στους χώρους φωτογραφικής έκθεσης με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία διοργανώνεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιήγηση σε έκθεση εφημερίδων και φωτογραφιών με θέμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ομιλία για το ίδιο θέμα στη Φοιτητική Εστία Αρρένων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλα γεγονότα της εποχής. (διάρκεια 7 λεπτά)


– Εορτασμός της 8ης επετείου από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Είδος

14/11/1981 – 15/11/1981

Περιγραφή
Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας προσέρχεται τον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εναποθέτει λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 8ης επετείου από την καταστολή της εξέγερσης του Νοεμβρίου 1973. Άρμα μάχης εισέρχεται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου στις 17/11/1973. Ονόματα θυμάτων στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο 1973. (διάρκεια 15 λεπτά)

Στις 22:20 το βράδυ Η ταινία Λούφα και παραλλαγή του Νίκου Περάκη

Λούφα και παραλλαγή είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας σε σκηνοθεσία του Νίκου Περάκη, παραγωγή του 1984. Η ταινία πραγματεύεται την κωμική πλευρά μιας δύσκολης περιόδου, υπό το καθεστώς δικτατορίας, και το γέλιο ως φυσική αντίδραση στην καταπίεση και τη στέρηση της ελευθερίας. Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου και μοντάζ). Στηριγμένη στην απλή φόρμα της, τη σάτιρα και τους διάλογους, η ταινία έγινε μια από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Στις 00:00 τα Τραγούδια της φωτιάς

Τραγούδια της φωτιάς είναι ο τίτλος ενός ελληνικού πολιτικού ντοκιμαντέρ, του 1975 σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου.

Με αφορμή και επίκεντρο τη μαγνητοσκόπηση δύο πολύ σημαντικών συναυλιών, αυτής που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη με το Μίκη Θεοδωράκη και αυτής που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με το Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας (Ιούλιος 1974) καθώς επίσης και άλλες μαζικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ταινία αποτυπώνει με γλαφυρότητα και συνέπεια το κλίμα που επικρατούσε, μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της ταινίας μιλάει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης, που έλαβε μέρος στην Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας και ο οποίος περιγράφει, όλα τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της επταετίας, κατονομάζοντας στη διήγησή του όλους τους βασανιστές του.

Ο Νίκος Κούνδουρος έχει πει για την ταινία αυτή: «Το μόνο ντοκιμαντέρ που έχω φτιάξει, μια ταινία συντεθειμένη από φωνές και αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας αμέσως μετά την παλινόρθωση της Δημοκρατίας. Μια ταινία ωδή στη λευτεριά»


Σχολιάστε